Green Care – luonto ja eläimet osana kuntoutusta

Osa JST Solumin työntekijöistä ovat käyneet Green Care -koulutuksen. Luonnon hyvinvointivaikutuksia pyritään ottamaan yhä enemmän huomioon asiakkaiden kuntoutumisen tukemisessa.

JST Solumin Green Care -ryhmän tarkoituksena on tuoda kuntoutujille voimaantumista luonnon ja ympäristön äärellä. Erilaisten aistien kautta saadut kokemukset tuovat rauhoittumista, rentoutumista ja tukevat stressinhallintaa. Huomioimme kuntoutujien toimintakyvyn retkiä suunnitellessa. Kuntoutujat osallistuvat ryhmien sisältöjen suunnitteluun ja toiveet huomioidaan suunnittelussa.

Ryhmässä teemme erilaisia retkiä luontoon ja luontopoluille lähelle ja kauas. Käytämme ryhmissä luonnonmateriaaleja kädentaitoja sisältävillä ryhmäkerroilla. Toiminnassa huomioidaan vuodenaikojen vaihtuvuus, juhlapyhät ja suomalaiset ja kansainvälisetkin perinteet. Ryhmässä huomioidaan myös virtuaaliset mahdollisuudet kokea luontoelämyksiä.

Ryhmän toiminta on tavoitteellista, terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Ryhmässä tuetaan kuntoutujan toimintakykyä ja vahvistetaan osallisuutta. Ryhmän toimintaan kuuluu osana myös eläinavusteisuus. Yksikössä vierailevat eläimet tuovat ryhmäsisältöihin oman osallisuuden.

Ajankohtaisesti ryhmälle on suunnitteilla uusi nimi, jonka kuntoutujat valitsevat. Uuden nimen ilmoitamme, kun se valitaan ehdotusten joukosta.

Yksi Green Care -menetelmistä on eläinavusteisuus, jota JST Solumilla on otettu käyttöön aktiivisesti. Seuraavassa osiossa pääset tutustumaan yksiköissä säännöllisesti vieraileviin eläimiin.

Yksiköissä säännöllisesti vierailevat

Aida

Hei! Olen Aida, 4-vuotias sekarotuinen sydänten valloittaja. Olen iloinen, lempeä, sosiaalinen ja hyvä kuuntelija. Tykkään rapsutuksista, metsälenkeistä ja usein istahdan kuntoutujien jalkojen juureen rapsuteltavaksi. Olen vieraillut aiemmin paljon myös kirjastossa lukukoiran hommissa ja palvelutaloissa tervehtimässä ikäihmisiä. Nyt saan työskennellä emäntäni Kirsin kanssa JST:n eri yksiköissä ja tuoda iloa kuntoutumiseesi! Tassutellaan, kun tavataan!

Nipsu

Hei! Olen Nipsu, 13- vuotias Bretagnenbasset. Olen rauhallinen, lempeä ja toisinaan hyvin sosiaalinen vanha herra. Tykkään rapsutuksista, metsälenkeistä ja hyvästä juustosta. Tulen kaikenlaisten ihmisten ja eläinten kanssa toimeen. Olen työskennellyt jo vuodesta 2006 Jst oy:n yksiköissä ja olen vieraillut muutamia kertoja vanhusten päiväkeskuksessa ja kehitysvammaisten-ja mielenterveyskuntoujien päiväkeskuksessa. Nyt työskentelen aina silloin tällöin äippäni Leilan kanssa Niittykodilla, mutta vierailen myös muissakin yksiköissä ja tuon iloa kuntoutumiseen! Tassutellaan kun tavataan

Sanni

Hei! Olen Sanni, 8-vuotias Basset hound ja minäkin olen kuntoutuja. Olen rauhallinen, lempeä ja hiukan arka, mutta tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja eläimiin mielelläni. Tykkään rapsutuksista kunhan vain äippäni on vieressä, metsälenkeistä lepäämisestä pehmoisella sohvalla sekä hyvästä ruuasta. Nyt työskentelen aina silloin tällöin äippäni Leilan kanssa Niittykodilla, mutta vierailen myös muissakin yksiköissä ja tuon iloa kuntoutumiseen! Tassutellaan kun tavataan

Robbie

Minä olen Robbie, mutta Niittykodilla minua kutsutaan usein kotoisasti Ropiksi. Olen kohta 1v vanha chihuahua uros ja olen käynyt Niittykodilla ihan pienestä pitäen. Pienen kokoni vuoksi jäisin vapaana juoksennellessa helposti jalkoihin Niittykodin hulinassa, mutta olen aina valmis ottamaan vastaan silittelyä ja rapsutuksia tai ottamaan vaikka pienet unet sylissä tai mahan päällä makaillen. Myöskään ihailuihin en kyllästy. Olen hyvä kuuntelija ja osallistun usein töissä ollessani keskusteluihin. Olen aina myös valmis pieneen kävelylenkkiin ulkona.

Lili

Olen Havannankoira Lili. Rakastan ihmisiä ja heiltä saamiani rapsutuksia. Tervehdin kaikkia iloisesti haukahdellen ja häntää heiluttaen.Työskentelen aina äippäni Merjan kanssa. ”Onko sydämessänne haavoja tai ruttuja? Onko mielessänne murheita? Painaako taakka harteita tai tunnetteko tumman pilven päänne päällä? Onko mielenne kireä? Kaipaatteko elämäänne hieman pehmeitä arvoja ja rauhaa? Lähellänne voi olla asiantuntevaa hoitoa! Minä puhun reilun vuoden kokemuksella. Jotkut ovat opiskelleet alaa pitkään omaten laajasti työkokemusta, jopa vuosikymmeniä. Jotkut ovat noviiseja ja jotkut synnynnäisiä lahjakkuuksia - itseni lasken näihin viimeksi mainittuihin. Tulkaa rohkeasti lähelleni. Antakaa kätenne upota pehmeyteeni ja liukua sen silkkisessä syleilyssä. Ottakaa vastaan lukemattomat suukot sekä tassuterapia, joka voi olla ihan vain kevyttä kiinnipitoa, tai määrätietoisempaa käsikaappausta. Kun tassu iskee, ojentakaa kätenne ja aloittakaa kainalorapsutus. Katsokaa minua syvälle silmiini. Olkaa valmis silittelemään ja sylittelemään. Koko pehmeyteni kuonosta hännänpäähän on käytössänne. Sylittely ja silittely on yksi minun tarjoamistani terapiamuodoista. Vien teitä mielelläni ulkoilemaan, jos vain tahdotte. Ellette vielä ole kokeillut niin, suosittelen lämpimästi 💚 "Olen aina uskollisesti vierellänne, jos vain haluatte." Teidän hyvinvointinne puolesta, Pehmotason TASSUTERAPEUTTI LILI